rólunk...
hol talál minket...
szolgáltatások...
áraink...

...betörések
módszertana

...zárainknak karbantartása

vissza...
Budapest, VII. Izabella utca 35.
Információ munkaidőben: 342-01-54
...vagy azután:  06-20-45-45-105
E-mail:  info@hevederzar.hu 

Illetve van ilyen izénk is,
munkaidőben 
ezen is hívhat:
zárszaküzlet és szervíz
Kulcslyuk
 
Mi mennyi és miért annyi,
vagyis mennyibe kerül a zár-
szerelés és miért olyan drága?

Hát... igen, valószínűleg átverték. De egyáltalán nem biztos. Ez nagyon sok mindentől függ.
A következőkben megpróbálom elmagyarázni, miért kerül egy ajtónyitás öt-nyolc-tíz-harminc-ötven-ezer forintba. Aki nem szereti a magyarázkodást, most kapcsoljon el innen!

Kezdjük az alapoknál:

Magyarországon a szabad piac törvényei érvényesülnek, ezt akartuk, megszabták a kereteket, azon belül szabadon mozoghatunk, tetszés szerint. A szabad piacon szabadok az árak, és szabad a választás joga, mindenki annyiért árulja a portékáját amennyiért nem szégyenli, és mindenki annyiért vásárol terméket / szolgáltatást amennyit tud vagy hajlandó fizetni. Nos, sokan vannak akik egyáltalán nem szégyenlik, vannak aki nem is tudják hogy mi az a szégyenérzet. Az ilyen szakikat el kell kerülni. A folyamat önszabályzó, vagyis az volna, az ügyes és becsületes szakemberek élnének mint hal a vízben, a szerencselovagok, képzetlen, gyors meggazdagodásra vágyó svindlerek pedig szépen kiesnének a rostán. Ez működne a gyakorlatban is ha néha ki mernénk nyitni a szánkat és hangot adni nemtetszésünknek, olyankor amikor nem megfelelő munkát kapunk nem megfelelő áron. Amig ez nem tudatosul az fejekben, addig is maradnak a keserű tapasztalatok és az utólagos bosszankodás ha valahol nagyon csúnyán lehúztak. A jelenség a mai magyar valóság minden területén jelen van, soha nem is fog megszűnni, csak a formák változnak, fél évtizeden belül már forint helyett euróval ver majd át a taxis, benzinkutas, hentes és a zárszerelő.
Ebben a szakmában is előfordul az ilyen, nem is ritkán.

Tehát mennyibe is kerül például egy zárszerelés vagy ajtónyitás? Ez mindig függ a helyszíntől, napszaktól, a zárak bonyolultságától is és attól is hogy mennyi van belőlük. No meg persze attól is hogy kit hívunk. A fentiek értelmében zárat nagyon olcsón és nagyon drágán is szereltethetünk. Egyik sem szerencsés, és nem biztos hogy a drágább egyben jobb is. Sok ügyfelem csúnyán pórul járt már korábbi szakemberekkel, akik sok-sok pénzért kevés munkát végeztek, és azt sem mindig jól. Hogy ki a szakember és ki a kókler? Ezt előre sajnos nem lehet tudni.

Egy jótanács: Akárkit is hív, telefonon kérjen egy előzetes árajánlatot. Aki nem tud semmit mondani, azt nem kell kihívni. Aki még a helyszínen sem tud mit mondani, csak a munka végeztével hajlandó nyilatkozni azt el kell küldeni a francba.

Jó szakember mindig igyekszik a lehető legtöbb információt begyűjteni az ajtóról már a telefonos beszélgetéskor, ezeknek ismeretében kialakul benne egy kép a végzendő munkáról, így a várható költségeket is meg tudja saccolni. Annál is inkább fontos ez, mert hogy tudnia kell, mire számítson, mire készüljön fel.
Ha bárkitől olyan árajánlatot kap személyesen ami a telefonban ígértnek a többszöröse, akkor Önt épp átverik. Valószínűsíthetően.

Skype Me™!
termékek...
jó tudni...

...félelmek
és tévhitek

...mi mennyi és miért annyi?

"...ötvenezret fizettem egy zárcseréért, most átvertek vagy nem vertek át!? "
"Na jó de miért olyan drága a zárnyitás? "

Gyakori kérdések. Gyakran halljuk ezeket, pedig nem szeretjük hallani, de azért meg szoktuk őket válaszolni.
Nem, nem keresünk hétezer forintot óránként, bár büszkék lennénk rá. Ha egyszer oda jutunk, mindenkinek el fogjuk mesélni. Igen, van hogy nyolcezer forintért csak három percet dolgozunk. Hogy miért? Mert igyekszünk hamar végezni, az idő ugyanis drága. Mindenkié az, a mi időnknél jóval drágább az ügyfelünk ideje, aki nem szívesen vár sokat akkor ha be akar jutni a lakásába. Éppen ezért igyekszünk a leghamarabb elvégezni a munkát. Ugyanúgy fontos hogy minél kisebb sérülés érje az ajtót, zárat.
Ha egy zár kinyitására megoldás annak szétfúrása, mely háromnegyed órát vesz igénybe, vagy a manipulációs technológia, ami nem tart tovább pár percnél, nem kérdéses, a másodikat választjuk. Ez esetben a zár megmarad, erededeti kulcsaival használható tovább, nem kell kicserélni.
Hamar megvagyunk, megyünk a dolgunkra, kedves ügyfél bejut, mindenki boldog.
Ugyanúgy tudnánk szétfúrni-faragni, barkácsolni a zárat, órákig tartana, és ezt utána ki kellene cserélni. A kedves ügyfélnek mindenközben kint tetszik fagyoskodni a lépcsőházban, a fazék közben leég, a sorozatnak vége. A szétúrás rossz megoldás, bár a szikraeső nyilván sokkal látványosabb. Ha olcsó zára van azt tudjuk olcsóval pótolni, de ha nagyon drága akkor a helyreállítás is az. Ez senkinek sem jó.

Kérem szépen aki sürgősségi ajtónyitást rendel az ne számítson lassú munkára!

Más:
Ajtót nyitni több féle képpen lehet. Ahány szakember, annyi féle módszer. Az egyszeri lakatos csak kalapáccsal és flexxel dolgozik, az ő dolga egyszerű, nem kell sokat gondolkodni. Az élelmes lakatos igyekszik felvértezni magát minenféle ketyerével, hogy a bonyolultabb zárakkal is megbírkózzon. A kalapácsot és a flexet hideg zsírban őrzi a szervízkocsi mélyén és csak minden szökőévben veszi elő, a szokásos revízió erejéig.
Speciális zárakat -ha nem akarunk kárt okozni- speciális szerszámmal lehet kinyitni. A speciális célszerszám pedig vagy drága vagy nagyon drága. Mutatok egy példát:

"Hétezerötszáz forint, jó kis órabér!"
"Nyolcezer forint három percnyi munkáért!!??"
kedvenc kóklereink...
referenciák...

Ez egy zárnyitó szerkezet. Számos ehhez hasonlóval rendelkezünk, mindet nagy becsben tartjuk. Ez például rendkívül speciális, egyetlen gyártó egyetlen zártípusához alkalmazható, nagyon ritkán, évente egyszer-kétszer használjuk csak. Az ára körülbelül hatvanezer forint. Nyilván nem kerülhet egy ilyen zár kinyitása hatvanezer forintba, nem szokásunk senkit sem megkopasztani. Viszont a szerszám feltétlenül szükséges azért hogy ne kelljen szétfúrni a zárat. Ez esetben annak pótlása tizen-, huszon-, harmincezer forint is lehetne akár. Így a nyitás olcsóbb, viszont a szerkezet árát egy kicsit mindenki kifizeti. Az is aki csak egy kiló szöget vesz.
Olyan ez mint egy defibrillátor berendezés egy kórházi osztályon. Rettentő drága és csak nagyon ritkán kell, de amikor kell akkor nagyon kell és nincs ami pótolja, ha pedig nem áll rendelkezésre akkor nincs más ami segít, tetszik vagy sem ott valaki el fog patkolni. És az nem jó. Senkinek se jó.

Szeretünk professzionális technológiát alkalmazni, mert profinak lenni jó. Jó nekünk és jó az ügyfeleinknek is, gyorsabban tudunk jobb munkát végezni. Ez természetesen mutatkozik az árban is. Ez nem jelent vészesen magas árakat, mondjuk úgy átlagos árakkal dolgozunk. Nyilván a mindenhez értő ezermester ireálisan alacsony árai alá nem megyünk. Nem is szeretnénk.

Íme egy kevésbé professzionális ajtónyitás. Nem mi csináltuk, erre büszkék vagyunk. Ez egy tollas széfzárral szerelt biztonsági ajtó, felettébb szakszerűtlen nyitása. Van aki így nyit ajtót, gyomor kérdése, a miénk nem veszi be.
Noha a képen látható nyitás egy szabályozott kísérlet eredménye, láttunk már ugyanilyet élőben, "kollégától" is, itt Pesten, fényes nappal flex-szel vág ki szeletet az ajtóból, mert nem bír a zárral. Amúgy meg gyors munka, és olcsó is, de annyira azért nem jó.
Tessék kiszámolni, mennyibe kerül ezt helyrehozni!
Az ajtó egy ilyen beavatkozástól tönkremegy, ki kell cserélni, hacsak valaki nem szereti toldozgatni - foldozgatni. Egy hasonló biztonsági ajtólap cseréje nyolcvan-százezer forint, vagy akár több is lehet.
Tehát ha a lakatos ennél kíméletesebben nyitja kik, és végül kiállít egy számlát ennek a harmadáról, még ha nem is jó szájízzel fogadják, gondoljanak arra, rossz esetben sokkal több is lehetett volna.

Persze a legjobb az lett volna ha nem romlik el a zár vagy nem vész el a kulcs, de eddig a mi hatás- körünk már nem terjed, a területileg illetékes egyházak segíthetnek ilyen kérdésekben.