> > > Kulcslyuk zárszaküzlet és szervíz - www.hevederzar.hu
Hevederzárak
gyártása és szerelése
Egyszárnyú ajtók - viszszintes kivitel
Egyszárnyú ajtók - függőleges kivitel
Egyszárnyú ajtók - kereszt hevederzár
     
Kétszárnyú ajtók - vízszintes hevederzár

Mi ellen véd a hevederzár, miért nem jó ha több, hagyományos zár van az ajtón?

Befeszítés, berugás, pajszerrel való behatolás ellen a hagyományos, kilincses zárak nem védenek.
Ezek az egyszerű zárak, egy vagy több is, kevéske rugdosással meglepően könnyen beszakíthatók. Lehet bármilyen biztonsági zárbetét egy egyszerű kis zárban,fúrás,savazás,kipiszkálás ellen védett, high-tech csoda ha az ajtó egy rugással beszakítható, a z
árbetétre a betörő rá sem néz, olyan mint ha ott sem lenne. A hevederzár lényege,hogy záró reteszei a falba zárva megtartják az ajtót,hogy az ennenálljon a feszítésnek. A hevederzár -mondjuk így- olcsóbb alternatívája egy biztonsági ajtónak.

De az én ajtóm vadonat új, több ponton záródik, a gyártó szerint betörésbiztos,most akkor mi van?

Hááát... Az attól függ.Több ponton záródó ajtóból rengeteg fajta van,az hogy több pontos, még nem garancia semmire. Divatos és közkedvelt a műanyag ajtó, öt ponton záródó (felhúzható kilincses), több ponton záródó zárral, vagy ugyanez fából, többnyire fenyőfából készült kivitelben. Sajnos ezek kevéske védelmet nyújtanak, a rugalmas műanyag szerkezet hamar enged az erőszaknak, a fenyőtokba ici-pici csavarral rögzített alumínium öntvény ellendarabok pedig könnyedén eltöredeznek. Ezek az ajtók nem biztonsági ajtók,
Jó megoldás a robosztus, acél szerkezetű ajtó, acél tokkal, alul, felül, és a két oldalán, erős csapokkal a tokba reteszelő zárral.

Vízszintes, függőleges vagy kereszt irányú legyen a hevederzár?

Főleg az ajtón múlik. Egyszárnyú ajtóra többnyire elég egy egyszerű, vízszintes hevederzár, ha az kellőképpen rögzíti azt, és ha megfelelően merev az ajtó szerkezete, és van jó minőségű fal, amibe a nyelvek záródhatnak. Rozoga, egészen vékony ajtókra indokolt kereszt irányút szerelni.
A függőleges zárnak inkább akkor van létjogosultsága ha a vízszintes változat valamilyen okból nem szerelhető fel, például ha az ajtó egész hosszán függőlegesen végig futó világítóablak nem teszi lehetővé az ajtó átfúrását ott, ahova a zárbetét kerülne. A függőleges zár a födémbe és a padlóba zár, ez kissé merevebbé is teszi az ajtót, tehát valamivel jobb, de ez nem igazán mérhető, nem biztos hogy sokkal többet ér.

Kereszt hevederzárat, vagyis olyat ami négy ponton rögzíti az ajtót, inkább kétszárnyú ajtókra javasoljuk. A kétszárnyú ajtó ugyanis jellegénél fogva kevésbbé stabil, pillanatok alatt felfeszíthető, a fix szárnyat rögzítő csapok "riglihúzással", vagy pajszerolással másodpercek alatt hatástalaníthatók.
Itt van értelme a felfelé és lefelé is záródó függőleges résznek, mely a fix szárnyat rögzíti le stabilan, így az nagyjából egy egyszárnyú ajtóhoz hasonló merevséget kap. Mondhatjuk úgy is hogy egy kétszárnyú ajtóra leginkább csak egy kereszt hevederzárat érdemes szerelni egy vízszintes nagyon sokat nem ér.

Oké, minden szép és jó, mégis látunk feltört hevederzárakat, azt meg akkor hogy sikerült?

Hevederzárat szerelni jól és rosszul is lehet. Az hogy valamit felcsavarozunk az ajtóra, még kevés az üdvösséghez. Valóban találkozunk feltört hevederzárakkal, de a feltörhetőség itt szinte mindig a hibás vagy hanyag felszerelésnek tudható be.
Ha valami valahogy fel van csavarozva az ajtóra az édeskevés, hiába masszív a nyelv ha nem záródik a falba, vagy a falhoz stabilan rögzített ellendarabba.
Ha egy ócska, vékony kis lemezkébe futnak be a zárnyelvek akkor a hevederzár csak dísze az ajtónak. Nagyon fontos tehát, ha már rászánjuk az anyagiakat hogy biztonságosabbá tegyük az ajtót, követeljük meg a zárszerelőtől a tisztességes kivitelezést.
Mondok példát még: Ha az ajtót kicsi világító ablakkal ltták el, főleg ha ez nyitható is, nagyon fontos hogy a zár belső oldala is védve legyen. Hiába a törhetetlen zár, ha a kisablakot befeszítik, belülről ügyesen leszerelhetik a zárat. Szabotázsvédetté kell tenni a zárat a belső oldalán is, törésvédő pajzsokat felszerelni és a rögzítő csavarokat a belső oldalon elfúrni.
Ahhoz hogy igazán biztonságossá tegyük az ajtót nem kell csodát tenni, ámde gondos tervezést és kivitelezést, figyelmet igényel. A zárszerelőnek komoly felelőssége van ilyen téren, apró odafigyeléssel tényleg megbízható védelemmel láthatja el az ajtót. Ezek a belső kiegészítő elemek nem drágák, az előre látás és logikus gondolkodás -aki ennek az egyszerű képességnek a birtokában van- pedig nem kerül pénzbe, venni kell tehát a fáradtságot és az ÜGYFÉL érdekeit figyelembe véve végezni a szerelést.

Amelyik hevederzárat nem ilyen elvek mentén szerelnek fel az feltörhető, és a nagy számok törvénye szerint előbb vagy utóbb fel is lesz törve.

Milyen típust válasszak?

Ez kicsit kényes kérdés, kereskedelmi érdekeim azt kívánják hogy azt a típust ajánljam amin a magunk árrése a legnagyobb, ezt itt nem kívánom tenni, konkrét típus mellett nem foglalnék állást, úgyhogy a szűrő itt az ésszerűség lehet. Próbálják elhinni neke, hogy őszinte vagyok.
Az ár általában itt is, mint bármely más iparágban tükrözi a minőséget, tehát minél drágább egy termék, annál jobb a minősége. Kívételek vannak.

Szívem szerint egyszányú ajtóra a Biztibuk típust ajánlom. Szerkezeti felépítésének köszönhetően ez nyújtja a legnagyobb védelmet, az ára pedig teljesen reálisnak mondható. Legnagyobb előnye a többi gyártóéhoz képest a külső védelem, a pajzsrész, ami a zárbetétet védi edzett acél, teljesen körülöleli a cilinderzárat, kivésni, kifúrni vesződséges munkával lehet.
Nem ez a legdrágább zár, de azt hiszem a legtöbb védelmet ez adja. Nagyon masszív, és ami nem elhanyagolható szempont: Nagyon tartós, hosszú távra talán a legjobb megoldás.

Kereszthevederzárakat a Prezidium típusból készítjük, lévén ez az egyetlen olyan gyártmány amit tetszés szerinti méretben tudunk elkészíteni, más gyártótól ezt a lehetőséget nemigen kapjuk meg.
Ami a biztonság szintjét illeti, gondos tervezéssel és kivitelezéssel ez is biztos védelmet nyújt.

Az Iseo hevederzár nagyjából egy Prezidium típus biztonsági szintjén van. Mondhatni, ez a leg esztétikusabb hevederzárunk, viszonylag ritkán szereljük, nem mert kevésbbé jó minőségü, leginkább abból az okból hogy a méretválaszték valamivel kisebb, jobban behatárolja a szerelhetőséget. Magyarul nincs belőle minden szükséges méret, és tartozék, ellendarabja csak egy féle van, ha ettől eltérő szükséges azt egyedileg kell legyártanunk, ez több munka nekünk, magasabb költség Önnek.

Titan hevederzárat nagyon ritkán szerelünk fel, a Titan hevederzár ugyanis viszonylag drága és nem nyújtja azt a védelmet amit a fentiek. Minőségi kifogásunk nincs vele kapcsolatban, leginkább az ártényező miatt nem szoktunk ilyet felszerelni. Pofon egyszerű, van olcsóbb és jobb nála.
Kis kitérő itt az árral kapcsolatban, sokan teszik fel a kérdést: Miért nem jobb ha egyszer drágább? Jogos.
Pontos válaszom erre a kérdésre nincs, nem tudom. Logikusan következtetni megpróbálhatok. Az árat a gyártó és a forgalmazók által szabott árak és árrések befolyásolják, a forint-deviza árfolyam ingadozás is persze. Ez utóbbit azt hiszem nem kell senkinek bemutatni, biztos tetszettek érzékelni saját bőrön. A zár azért drágább mert a gyártó drágán gyártja, a forgalmazó meg drágán adja. Mi is drágán adjuk.
Ha több lenne a rá a megrendelés, a gyártó többet gyártana, csökkennének a gyártás költségei és olcsóbban adhatná, ebből következik hogy a végfelhasználói ár is alacsonyabb lenne. De mivel keveset szerelünk belőle, a gyártó nem gyárthat belőle sokat, ezért is nem tudja olcsóbbá tenni.
Ilyen egyszerű. A válasz tehát arra a kérdésre, miért ilyen drága egyszerű: Csak.
Nem rossz zár de nem is jobb mint bármely másik.

Miskolci hevederzár Hmm hmm.. Nem is nagyon akarok sok szót vesztegetni erre, a miskolci hevederzárat nem szereljük fel mert ócska vacak. A miskolci hevedezár, nem nyújt szinte semmiféle védelmet, látszatmegoldás, pénzkidobás. Ne vegye meg, nem jár jól!
A sokak által szerelt miskolci hevederzár, Mul-T-Lock vagy ne adj isten KESO zárbetéttel pedig egyenértékű egy szemétkupaccal, aminek a Koh-i Noor legendás drágaköve nyugszik a tetején.

Tudom hogy ilyen kijelentésekkel nem nagyon vívom ki a gyártók megbecsülését de különösebben nem érdekel, tessék tisztességes minőségű zárat gyártani, utána majd lehet ordibálni.

Summáznám, tessék tehát venni Biztibuk hevederzárat, Prezidium hevederzárat, ezek jók.

Amihez tarjuk magunkat: Olyan zárat szerelünk csak fel ami rendelkezik MABISz minősítéssel. A MABISz minősítés nem feltétlenül jelenti hogy valami tényleg jó, a MABISz minősítésnek a létjogosultságát a magam részéről kétségbe vonom, ez, és a biztosítók eljárásai talán külön oldalt érdemelnének de
ezt itt nem kapják meg. A minősítés megszerzésének elsődleges feltétele hogy az adott zár ne legyen gyalázatosan ócska, máskülönben ezen túl csak pénz kérdése az egész.
Elég annyi, a MABISz minősítés nem azt jelenti hogy valami feltörhetetlen, hanem hogy a minősített zárat a biztosítónak kutya kötelessége elfogadni, káreseménykor nem tagadhatja meg a kártérítést arra hivatkozva hogy a zár nem felelt meg különböző biztonsági szempontoknak.
Még egy fontos dolog amit fontosnak tartunk, bármilyen hevederzárat szerelünk is fel, arra három év jótállást vállalunk.
Ez biztosíték Önnek, amit a pénzéért kap a hosszú távon jól fog működni, a három évet pedig azért merjük felvállalni mert igyekszünk felelősséget vállalni a munkánkért, és mert hisszük, az amit felszerelünk, bőven kihúzza a garanciaidőt, minden probléma nélkül, illetve azután is gond nélkül működik majd.
Ez különben nem önfényezés, ennek így kellene működnie mindenhol. Amit szerelünk az nagyjából így fest:

Indokolt vagy nem indokolt hevederzárat szereltetni? Milyet, mekkorát,hazait
vagy importot, vízszínteset, függőlegeset vagy keresztet...

Kérdések és válaszok:

Köszönjük szépen kedves ügyfeleknek akik 
  megengedték hogy fotót készítsünk az 
   elkészült zárról, segítséget nyújtva 
     másoknak a választásban. 
   
Teli üveges fém és műanyag erkélyajtók és ablakok - függőleges hevederzár
 
     
>
Teli üveges fém és műanyag erkélyajtók - mini hevederzár
Kétszárnyú ajtók - kereszt hevederzár
Kulcslyuk
zárszaküzlet és szerviz
Budapest, VII. Izabella utca 35.
Információ munkaidőben:   342-01-54
...vagy azután: 06-20-45-45-105
E-mail: info@kulcslyuk.hu
rólunk...
hol talál minket...
szolgáltatások...

helyszíni munkák...

hevederzárak...
kulcsmásolás...
immobiliser...
autózár szerviz...
autózár dugózás...
antik zárak felújítása...
ablakzárak általában...
kódolás és átkódolás...
kulcskészítés zár után...
kulcskészítés kód alapján...
vezérkulcsos zárrendszerek...
zárrendszerek karbantartása...
termékeink...
áraink...
jó tudni...
referenciák...

ajtómentés...