Mi az hogy immobiliser?
Budapest, VII. Izabella utca 35.

Információ munkaidőben:  342-01-54
...vagy azután: 06-20-45-45-105
E-mail: info@kulcslyuk.hu
zárszaküzlet és szerviz
Kulcslyuk
 
rólunk...
hol talál minket...
szolgáltatások...

ajtómentés 0-24...

hevederzárak...
kulcsmásolás...
autókulcs és immobiliser...
autózár szerviz...
autózár dugózás...

helyszíni munkák...

antik zárak felújítása...
ablakzárak általában...
kódolás és átkódolás...
kulcskészítés zár után...
kulcskészítés kód alapján...
vezérkulcsos zárrendszerek...
zárrendszerek karbantartása...
áraink...
termékeink...
jó tudni...
referenciák...

Aki maradt az most megtudhatja. Szóval az immobiliser, a személy és teherautók, motorkerékpárok védelmére kifejlesztett elektronikus lopásvédelmi rendszer.
A tévében jól látható hogy egy autó minimális elektronikai ismeretek birtokában percek alatt meglovasítható. A kormányzár eltörése után már csak némi drótozgatás kell csak, ezt azt összeérint az ember, jön a kötelező szikra mint kötelező dramaturgiai elem és az autó már be is indult.
Végtelenül egyszerű.

Legalább is így volt ez a kilencvenes évek elejéig amikor is a biztosító társaságoknál betelt a pohár, és Allianz csoporttal az élükön presszionálni kezdték az európai autógyártókat egy új, elektronikus lopásvédelmi rendszer kidolgozására.
Az 1995-ös modellévtől kötelező jelleggel alkalmazták ezeket minden autótípusban. Ha nem tudja hogy a kulcsa el van-e látva ilyen transzponderrel, elég ha a gyártási évet tudja, és kezében a válasz. Az 1995 után gyártótt személyautók legnagyobb részének kulcsa transzponder chipet, vagy közkedveltebb nevén immobiliseres chipet tartalmaz.
Az autógyártók számos különböző rendszert hoztak létre,a legelterjedtebb ezek közül a kulcsba épített rádiófrekvenciás transzponder. Ez a kulcs fejében rögzített chip, mely a gyújtáskapcsolóra erősített olvasó antennán keresztül az autó fedélzeti számítógépével kommunikál. A kulcs elfordításakor az autó kiolvassa a chipben tárolt adatot, és ha ez megfelel, engedélyezi az indítást. Ha a vevő nem érzékeli a jelet, az indítást blokkolja, lehetőség szerint több ponton is.

A franciák természetesen megint különcködtek kicsit, a Renault egyes korai típusait infra-vörös jeladóval ellátott távirányítóval látták el. Az elgondolás épp nem rossz, ám nem is jobb mint a többiek ötete. A megvalósítás viszont nem lett túl sikeres, ebbe mélyebben itt nem mennék bele, a Renault kulcs sztori megérne pár misét de néhány éjszakánként felsíró Mégane, Laguna, Scénic, Clio, Twingo, Thalia, tulajdonos, aki csak alkalmanként tudja beindítani autóját sokat tudna mesélni. Erről részletesebb információt talál emitt: renault kulcsok

Áttekintés, kis bevezető, érdekesség csupán, magyarázom mert épp ráérek. 
Ha érdeklik a részletek az almenűkben számos érdekességet talál, de ha csak konkrét típus és a kulcs ára érdekli, válassza ki autójának típusát
mi az hogy immobilájzer...?

Autót persze azóta is lopnak, a probléma tehát nem oldódott meg véglegesen, de az új technológia kihívás elé állította a kulcsmásolókat. Immobilseres kulcsot másolni ugyanis nehéz, esetenként nagyon nehéz, sőt alkalmanként lehetetlen. Gyakran nehezebb mint ellopni egy autót. Utóbbiban nincsenek tapasztalataim.
Az immobiliser rendszerek első megjelenésük óta sokat fejlődtek, mára már a sokadik generáción vagyunk túl, és ez a fejlődés nem is fog alábbhagyni.

A technológia évről-évre fejlődik és gyakran hozza nehéz helyzetbe a kulcsmásolót. Immobiliseres kulcsot másolni egyre bonyolultabb.
Igyekszünk lépést tartani az újdonságokkal és ez általánosságban sikerül is, így azon szerencsés kulcsmásolók közé tartozhatunk akik a transzponderes kulcsok 90 %-át másolni képesek. Mondjuk úgy hogy annyi féle kulcsot másolunk és olyan technológiát használunk amit rajtunk kívül talán egy tucat másik kulcsmásoló alkalmaz országszerte. Nagyon büszkék vagyunk rá, lépést tartunk az élmezőnnyel. Ennek érdekében állandóan fejlesztjük gépparkunkat, tudásunkat. A gyakorlatban ez tanfolyamokat, évi sok milliós beruházást és internet előtt átvirrasztott éjszakák százait jelenti.

másolható, nem másolható...
autókulcs típusok...
távirányítók...
gyakori problémák...
és ha az összes kulcs elveszett...?

A chip a tápellátást gyújtáskapcsoló körüli tekercsből nyeri, tehát elem nem szükséges a működéséhez.
A korai rendszereknél, leginkább az 1995-től 1998-ig, gyártott típusok esetében, úgy nevezett fix kódos transzponderről beszélhetünk. A haszongépjárművek és motorkerékpárok legnagyobb része a mai napig ezzel az egyszerűbb rendszerrel van ellátva.Ezeket a kulcsokat, a hagyományos kulcsokhoz hasonlóan,

üzletünkben azonnal tudjuk másolni,vagyis a hozott kulcsról másolatot készítünk, a kulcs fejébe integrált chipet pedig ugyanúgy, a minta alapján programozzuk fel. A művelet mindössze néhány percig tart csak, az autó nem szükséges hozzá. Az 1998 után gyártott autók immobiliser rendszere ennél bonyolultabb, a kulcs által tárolt kód ezeknél titkosított, azokat ilyen egyszerűen másolni nem lehet.
Ezen esetekben, gépjármű diagnosztikai műszerünkkel illesztünk kulcsokat az autóhoz. Ehhez a művelethez
szükség van az autóra, és annak összes működő kulcsára is, a másolás tehát kicsit bonyolultabb és tovább is tart. Fontos hogy rendelkezésre álljon még az autó LOGIN vagy másképpen PIN kódja is. Ez, a rádiótelefonokéhoz hasonlóképpen egy négy, hat, nyolc vagy tizenkét számjegyű kód lehet, melyet az autó vásárlásakor a kereskedő az autó kulccsomójára illesztett bilétán ad át vagy a szervizkönyben rögzítik azt. Ha hiányzik, bármelyik márkakereskedőnél lekérhető, az alvázszám és személyi azonosító iratok bemutatása után.
A PIN kód nem minden típushoz szükséges, tehát ha nincs ilyenje az még nem biztos hogy baj.

A transzponderes rendszer az autótulajdonosnak jó, láthatatlanul és többnyire üzembiztosan működik, a mezitlábas autótolvajoknak elveszi a kedvét az autóttolvajlástól. Arra ott vannak a profik.


Második generációs autókulcsok programozása

Hálás-hálátlan téma... Hálás mert állandóan megújhodó, napról napra fejlődő technológia ez, lépést tartani vele nagyon nehéz, ezért mindig új kihívásokkal állít minket szembe, melyekkel, ha talpon akarunk maradni, meg kell küzdenünk. És mert e küzdelem csöppet sem egyszerű, izzasztó, kemény munkával, sok sok kezdeti kudarccal, ámde később kárpótlásul sikerélményekkel kecsegtető munka, ezért szeretjük, mert tanulunk belőle.
Mindenféle aspektusból tárgyalom alant.

Az új generációs autókulcsok mechanikai része, maga a kulcstoll ma már másodlagos szerepet tölt be, sok esetben ezt el is hagyják,a távirányítóba rejtett kulcstoll csak vésznyitásra való. Az indításhoz elegendő a távirányítót a műszerfal arra kialakított hüvelyébe helyezni, vagy akár elő sem kell azt venni a zsebünkből, az autó érzékeli a kulcs közelségét, és az autó gombnyomásra indul.

Vagy éppen így:
ECM reflashing, eeprom adat kiolvasás és visszafejtés...
E kulcsok programozásához, vagyis az autóval való megismertetéshez bonyolult előkészületek szükségeltetnek, nem ritkán a műszerfalat szükséges megbontani ahhoz hogy az immobiliser központi egységét kiszerelve a kódot abból kinyerhessük.
Az újkori autózár tehát már egész másfajta technológiai felkészültséget igényel. A modern "autózár" már valahogy így néz ki:

Ezeknek a kulcsoknak a másolása ritkán olcsó. A nagyobb probléma mégis akkor merül fel ha az autónak az utolsó indítókulcsa is elveszett. Hogy ennek pótlása mennyire egyszerű vagy bonyolult, és hogy annak milyen költségvonzatai vannak, nagyban függ az autónak, pontosabban az immobiliser rendszerének fajtájától és az autó előéletétől is.
Magyarország a sok tízezer külföldről behozott használt autó országa, és a tapasztalataink alapján egy autó előélete nem mindig nyomozható vissza könnyen. Pedig nem árt tisztában lenni vele, nehogy meglepetés érjen. Azért is fontos ez, mert ha a Opelünk utolsó kulcsát a kanálisba pottyantjuk, alvázszám alapján új kulcsokat rendelhetünk valamelyik márkaszervizen keresztül, tíz-húszezer forintból megúszhatjuk a malőrt ha... megvan a PIN kód. Ha azt az első tulajdonos a vásárlás után elhajította, még mindig nincs veszve semmi a PIN kód ugyancsak lekérhető, így a gond meg is oldódik hamar, ha az eredeti immobiliser van az autóban, vagyis az amivel az autó a futószalagról legurult.

A modern kulcsmásológép pedig valahogy így fest:
Ámde Magyarország sajnos nem csak az egy négyzetkilométerre eső szürkemarha populációról híres, hanem a biztosítási csalások Mekkája is egyben, sosem lehetünk biztosak hogy ügyes kezű életművész autókereskedők mikor milyen, éppen szükséges vagy nem szükséges alkatrészt cserélgettek korábban autónkban. Vagyis ha autónkat korábban némi sérülés érte, esetleg a meggazdagodás reményében apróra törték majd újjáépítették, motort cseréltek benne és az immobilisert is kicserélték, nos akkor hiába a gyári kulcs és kód, a márkaszervizben megrendelt kulcs nem fog működni és a

márkaszerviz nem is tudja a kulcsot elkészíteni. Merthogy egyáltalán nem tud kulcsot készíteni hehehe, csak az alvázszám alapján megrendelni az ereteti mintázattal. Ezekre a problémákra sajnos nincsenek felkészülve. A szerviz megoldása erre a teljes zárgarnitúra immobiliser cseréje, száz-ötszázezer (!) forintos kiadással számolhatunk.
Hasonló az eset a lízingelt, hitelre vásárolt, majd a bank által visszavett autók esetében is. A bank ugyanis nem keresi meg a tulajdonost hogy visszakérje az autót ha az nem fizeti a hitel törlesztő részleteit, egyszerűen odamegy és elhozza az autót. Ha ilyen, finanszírozó által visszavett és újra értékesített autót várásolna, szinte biztos lehet benne hogy kulcsot nem fog hozzá kapni.

  A kulcspótlás a márkaszerviz által ugyancsak költséges és hosszadalmas lehet. 
   Nem  kell  vagyonokat  fizetnie ha ilyen  helyzetbe kerül, szívesen oldjuk meg a problémáját 
     gyorsabban és egy komplett zárgarnitúra áránál lényegesen olcsóbban.
      Az autó márkájától, típusától és a gyártási évtől függ a megoldás mikéntje.  Az indításhoz 
        szükséges immobiliser chipet el tudjuk készíteni az autóból kiszerelt vezérlő alapján. 
         Készítünk  chipet UCH, BSI, DASH (kilométeróra), IMMOBOX, ECU (motorvezérlő) alapján  
           is. Hogy ezek közül épp melyik szükséges az a típustól függ, kérem ez ügyben érdek-
             lődjön mindig telefonon. Vagy írjon mailt! 
itt
(a piros kisautóra kell kattintani)