ajtómentés 0-24...

Budapest, VII. Izabella utca 35.
Információ munkaidőben: 342-01-54
...vagy azután: 06-20-45-45-105
E-mail: info@kulcslyuk.hu
  
zárszaküzlet és szerviz
Kulcslyuk
rólunk...
hol talál minket...
szolgáltatások...

helyszíni munkák...

hevederzárak...
immobiliser...
autózár szerviz...
autózár dugózás...
antik zárak felújítása...
ablakzárak általában...
kódolás és átkódolás...
kulcskészítés zár után...
kulcskészítés kód alapján...
vezérkulcsos zárrendszerek...
zárrendszerek karbantartása...
termékeink...
áraink...
jó tudni...
referenciák...
kulcsmásolás...
Vezérkulcsos
zárrendszerek...
Főkulcsos, vezérkulcsos, mesterkulcsos avagy királykulcsos zárrendszerek... Lássuk, ponto-
san mit is takarnak ezen elnevezések. Noha számos neve van,ezen fenti fogalmak jelentése
nagyjából ugyanaz. A vezérkulcsos - nevezzük most így- zárendszer, kettő, vagy annál több
zár,melyeket ugyanazon kulccsal nyitunk. Lehet akár egy több szintű irodaház összes ajtajá-
nak zárja, vagy ugyanúgy a bejárati ajtónkon lévő két-három zár.
Ami egy vezérkulcsos rendszer elkészítésénél az elsődleges cél: Hogy egyszerűsítsük a bejutást az
egyes helyiségekbe, az által hogy minimalizáljuk a magunknál hordandó kulcsok számát.
A lényeg, hogy cipeljen...
ennyi kulcs helyett
csak egyet
és nyissa ezzel az egyel az összes zárát!
A legegyszerűbb variáció az azonos zárlatú rendszer, vagyis néhány zár, melyeket ugyanazzal a kulccsal nyithat. A legkézenfekvőbb például bejárati ajtajának két-három zárja, melyeket ugyanazzal a kulccsal nyithat.

Megszűnik minden gondja, az ősz hajszálak eltűnnek, a ráncok kisimulnak. A jövőben nem kell a sötét lépcsőházban a kulccsomóját böngésznie hogy megtalálja a megfelelőt, és ha valamelyik családtagnak kulcsot szeretne adni, az eddigi három helyett csak egyet kell másoltatnia. Csak harmadannyi pénzt költ, 66 %-al boldogabb lesz. Azonos zárlatú zárakat szinte bármely típusból tudunk készíteni, számos

különböző méretben, így nincs akadálya hogy alső, felső és hevederzárát is ugyanazzal a kulccsal nyithassa.
És hogy ez mennyire biztonságos? Nem kevésbbé mint ha külön kulcsokkal nyitná a zárait. Általában félteni tetszenek biztonságérzetüket, sokan ódzkodnak az egy kulcsos megoldástól, mondván, ha ezt az egy kulcsot elveszíti és egy gonosztevő megkaparintja, az összes zárat ki tudja nyitni vele.
Nos ez természetesen igaz, ám ha külön kulcsai lennének, ugyanúgy egyszerre veszítené el őket, nyilván hogy egy karikán hordja lakásának kulcsait, ha elveszíti, az összeset egyszerre veszíti el. A végeredmény nem változik, ha az egész csomót elveszíti, a nem túl becsületes megtaláló akkor is be tud jutni a lakásba. Szóval a biztonág fokán az egy kulcsos rendszer nem ront semmit.

A fentinél egy kissé bonyolultabb rendszer, egy családi ház főkulcsos zárrendszere.
Tulajdonosként egy kulccsal nyitunk minden ajtót, az első és hátsó bejáratot, garázst, sufnit, a kerti lakot, és a kapu bejárót is. Egyszerű az életünk, egy kulccsal járunk, nem húzza fél kilónyi fém a nadrágzsebünk.
Ámde van egy kertészünk, akinek szintén kell kulcsot adnunk, hogy bejusson a kertbe, de jobb szeretnénk ha a kertnél beljebb már nem jutna. Elég ha a kerti kapun bejut, illetve ha a sufniban tartott szerszámokhoz hozzáfér, a házban már nincs semmi dolga, megnyugtató a gondolat hogy saját kulcsával nem tudja nyitni a bejárati ajtókat, sem a garázst. Ezen problémák megoldására ad választ a vezérkulcsos rendszer. Ez az a technológia, mely segítségével megszabhatjuk minden egyes felhasználó jogosultságát, egy zárrendszeren belül. Lévén a megoldás kizárólag mechanikai alapokon nyugszik, a variációk, és felhasználók száma véges, ám a megnyugtató védelmet nyújt a támadások ellen, és nagyban leegyszerűsíti a sok kulcsot használók életét.
Kertész úrnak egy kulcsa van, a kertkaput és a sufnit nyitja vele.
Háztulajdonos úrnak is csak egy kulcsa van, ezzel nyitja bejárati ajtót, a hátsó ajtót, a garázst, a kertkaput,a sufnit és a szeméttároló ajtaját is.
Háztulajdonos úr nem szenved egy hatalmas kulcskarikával és azon tíz kulccsal, minden ajtaját ugyanaz a kulcs nyitja.

A következő lépcső egy kisebb irodaház zárrendszere. Minden irodának külön kulcsa van, az irodisták csak a saját irodájukat tudját nyitni, egymásét természetesen nem. A főbejárat és a fénymásoló helység és az étkező ajtaját mindenkinek a kulcsa nyitja.
Simonné Jolika a pénzügyes, saját kulcsával tudja nyitni a pénztár és az irattár ajtaját is, de a többieké azt nem nyitja.
Orváth ás Vass urak a cég számitástechnikusai, kulcsaikkal nyithaták a szerverszoba és az IT raktár ajtaját. Ők sem hordanak ezekhez az

Hotelek és nagyvállalatok zárrendszerei:

ajtókhoz külön kulcsot, saját irodájuk kulcsával nyitják azokat. Havas úr, a karbantartó. Kulcsa nyitja az összes irodát, gazdasági helységek ajtajait, a garázst, a bejárati kaput és a főbejárati sorompót is. Ugyanakkor nem tud bemenni a a vezetőség irodáiba, a páncélterembe sem.
Kecskeméti úr, az éjjeli őr is csak egy kulccsal jár, ezzel nyitja a külső sorompót nyitó zárat és az épület főbejáratát és az épület oldalszárnyainak ajtajait.
Bándli úr a cég vezérigazgatója, teljhatalommal felruházva. Bándli úr oda megy be ahova csak akar, a kulcsa minen ajtót nyit. Bándli úr elégedett hogy a számos különböző zárhoz nem kell külön-külön kulcsot használnia, bármely helységbe szeretne bejutni, egyetlen kulcsot kell csak használnia. Akárcsak mindenki másnak.

Ekkora komplexumokban már az alábbihoz hasonló szörnyetegekkel tudjuk megoldani az ajtók és zárak kezelését. Az elv ugyanaz, csak a megvalósítás csöppet bonyolultabb. Egy szálloda minden ajtajához külön kulcsot kell hozzárendelnünk, vagyis a vendégek egymáshoz nem mászkálnak be, ez nyilván egyértelmű.
Minden szinthez csoportkulcsok tartoznak, és mivel minden szüinten külön takartítószemélyzet tartozik, kulcsaik csak a saját munkaterületükön lévő ajtókat nyitják. A szállodaigazgató úr persze minenhova bejuthat kulcsával, a karbantartó csag a gépházakba és egyéb szervizhelységekbe, és így tovább. A fő, hogy senkinek sem húzza a zsebét fél kilónyi vas, egyetlen kulccsal megoldható mindez.